NLP – “Progamare Neuro-Lingvistica” sau “Nu, Lasa-ma in Pace!”

“Comunicarea inseamna putere. Cei care ii stapanesc modul de utilizare pot schimba modul in care percep lumea si modul in care sunt ei insisi perceputi de lume”  (Anthony Robbins)

Sa tinem minte acest citat din Anthony Robbins, in timp ce ne cufundam din ce in ce mai mult in NLP. De ce? Pentru ca in primul rand, NLP inseamna comunicare.

Neuro: modul in care ne utilizam mintea, trupurile si simturile pentru a gandi si a da semnificatie experientelor noastre, din viata de zi cu zi, mai importante sau mai putin importante.

Lingvistica: modul in care folosirea limbajului de care dispunem, verbal, paraverbal si non-verbal, ne ajuta sa transmitem aceste experiente cat mai bine,acesta fiind una din modalitatile principale de influentare a comportamentului uman.

Programare: “prin modelare are loc un proces de decodificare si invatare a talentului exceptional din altii si din noi reproducandu-l prin realizarea intregului potential uman” (Sue Knight, 2004).

Programarea este modalitatea de a ajunge la resursele ascunse ale subconstientului, aceste ancore, pentru a  reusi sa ajungem la adevaratul nostru potential ca fiinte umane educate. Aceasta modelare este o stare de curiozitate proprie. Ea insemna mai degraba “cum?” decat “de ce”, pentru ca la aceasta intrebare toata lumea reuseste sa raspunda, intr-un fel sau altul.. Modelarea este un interes pentru proces, dincolo de conţinut, ea reprezinta drumul pe care noi il facem catre succes, respectând aptitudinile unice pe care le avem. Învăţăm să lucrăm cu resursele noastre interioare şi ne maturizăm continuu, dar nu oricum ci in cel mai eficient mod posibil.

Dar sa incepem cu inceputul. In anul 1976, Richard Bandler – specialist în tehnologia informatiei si matematica – si John Grinder – lingvist au gandit acest concept, numit NLP. Acesti 2 oameni au meritul de a fi descoperit, ceea ce acum este recunoscut de foarte multi oameni ca un “nou limbaj al schimbarii”. Programarea Neuro-Lingvistica este un domeniu de sine statator care propune o viziune sistemica, iar ca modalitate de actiune utilizeaza abordarea cibernetica. Domeniul de actiune este identic ariei generale de interventie umana. Are aplicatii in modificarea si eficientizarea vietii personale, organizationale, a structurilor de masa, a comportamentelor si a comunicarii la nivel profund.

Anthony Robbins, John Bradshaw au contribuit la popularizarea NLP si anumite elemente ale acestei noi tehnologii a comunicarii si schimbarii au patruns in domeniile comunicarii, vanzarii, invatamantului, clinicii. Daca astazi vorbim despre cit de vizuali suntem, modelarea excelentei, accesarea unei stari de constiinta, construirea unui raport, a unei relatii ori ancorarea intr-o stare resursa, inseamna ca utilizam conceptele NLP.

 

Bandler si Grinder,  au plecat de la principiile fundamentale din centrul Programarii Neuro-Lingvistice si au invatat cum sa reorganizeze experienta interioara intr-un mod elegant si eficient.Fiind un nou mod de a aborda creierul si comportamentul uman, NLP porneste de la presupuneri noi in studiul Modelului Excelentei Umane considerandu-le adevarate. Aceste Presupuneri sau principii confera fiintei umane o mai mare libertate de alegere, mai multe oportunitati, dezvoltarea si adoptarea unei atituduni mentale pozitive.

  • Harta nu este teritoriul

Ai reusit sa iti dai seama sau sa realizezi ceea ce vrei sa faci in viata si unde vrei sa ajungi. Ai reusit sa iti setezi anumite obiectie, valori, principii si poate ai reusit chiar sa iti formezi o viziune. Felicitari! Ai reusit sa iti faci o harta a succesului tau, insa, din pacate, nu e de ajuns. Ca oricare harta are foarte multe drumuri, unele simple, altele intortocheate. NLP – ul te ajuta sa gasesti din acea multitudine de drumuri, nu neaparat drumul cel ma scurt, dar drumul cel mai eficient, drumul care ti se potriveste in totalitate, tinand cont de abilitatile, experientele si ancorele pe care tu le detii. Este exact vorba despre acel “cum?”

  • Experienta are o structura

Tinand cont de experienta pe care o vom trai pana la atingerea succesului, e important de stiut ca aceasta e bine sa aiba o structura bine definita si sa fie traita in pasi marunti.

  • Dac cineva poate face un lucru, oricine poate sa invete sa-l faca si sa il reuseasca.

Este simplu si poate k suna “fluffy”, insa putem face orice, daca ne dorim cu adevarat lucrul acela.

  • Mintea si corpul reprezinta parti ale aceluiasi sistem

In comunicarea cu alte persoane, in felul in care ne folosim corpul si mintea, este bine sa existe o congruenta cat mai mare.

  • Oamenii deja detin toate resursele necesare de care au nevoie

Exista mereu scuze de genul: “nu mi-a dat x de ce aveam nevoie”, “nu am avut timp”, etc. Daca ne dorim cu adevarat un lucru, vom reusi sa obtinem toate lucrurile pe care ni le-am propus.

  • Nu putem sa NU comunicam

Comunicarea este unul din fundamentele relatiilor interumane, fara oameni langa noi, care sa ne sustina,este mult mai greu sa reusim ce ne-am propus.

  • Sensul comunicarii sta in raspunsul pe care il primesti

Mai pe romaneste, comportamentul nostru fata de alte persoane este direct influentat de comportamentul lor in relatia cu noi.

  • In spatele oricarui comportament se afla o o intentie pozitiva

Este arta de a reusi sa vedem lucrurile pozitive, intr-unul negativ.

  • Oamenii iau intotdeauna cea mai buna decizie disponibila

Chiar daca este o decizie proasta, este cea mai buna pe care oamenii o au la dispozitie.

  • Daca ceea ce faci nu functioneaza, incearca altceva.

Acest lucru poate suna banal si logic, dar, dupa parerea mea este cel mai greu lucru pe care il putem face, datorita automatismelor pe care oamenii le poseda. Sunt foarte multi oameni care insista pe o idee, chiar daca aceasta nu genereaza rezultatele la care ei se asteapta.

  • Daca ceva din jurul nostru, bun sau rau, ne afecteaza, este in primul rand vina noastra

Toate experientele prin care trecem in viata de zi cu zi, fie ca aceste experiente sunt pozitive sau negative, individuale sau in relatiile cu alte persoane, acestea se intampla, in primul rand, din vina noastra.

Motivatia si pasiunea pentru  studiu si extinderea constiintei, perseverarea, o atitudine speciala care sa reflecte valorile si convingerile care i-au sprijinit si ghidat pe RichardBandler si John Grinder, creativitatea personala, curiozitatea, exploraea, implicarea, actiunea, sunt alte calitati ale practicianului NLP care conduc spre stiinta si arta utilizarii mintii dobandind capacitatea gestionarii propriilor stari si comportamente.

Din ce am studiat eu pana acum, asa vad eu aceasta stiinta a NLP – ului, este un lucru care, aplicat, pe mine m-a ajutat foarte mult, atat la dezvoltarea mea personala, cat si la dezvoltarea celor cu care eu am interactionat. Hai sa gandim asa in viata de zi cu zi si dupa ce incercam aceste lucruri, sa ne gandim: “NLP – Progamare Neuro-Lingvistica sau Nu, Lasa-ma in Pace!”

 


About this entry