Fericit si util in devenire


alim20981Am trecut printr-o perioada destul de nasoala in ultima vreme si tot caut metode de a reveni pe linia de plutire. Sa zicem ca sufar o criza acuta de personalitate, insa incep sa imi revin si am zis sa va spun si voua ce am de gand sa fac . Stand asa si gandindu-ma la ce am de facut ca sa imi revin, mi-am amintit un proverb scotian care mi se potriveste de minune: ” Fii fericit cat traiesti pentru ca moartea dureaza foarte mult timp.” si asta m-a trezit, sau mi-a dat impulsul de care aveam nevoie sa fac ceva in privinta asta, sa ma intorc la a ma bucura de viata.

Imi place sa cred ca sunt o persoana proactiva si ca lucrurile pe care le fac in viata, le fac in sensul asta, dar uneori iti pui problema daca a fi proactiv e de ajuns. Raspunsul meu este NU!

Anthony Robbins spune: “Secretul succesului este să învăţaţi cum să folositi durerea si placerea în loc sa va foloseasca ele pe voi. Dacă faceti asta, sunteti in total control al vietii voastre. Dacă nu, viata va controleaza pe voi.” Suna simplu, insa pentru mine este foarte greu sa fac asta. Am citit mii de pagini despre secretele de a iti trai viata la maxim si de a te bucura de ea, insa am ajuns la o singura concluzie: in momentul in care ai nevoie de programe de genu “6 pasi pentru …” sau “10 pasi spre…”, esti probabil incababil sa faci lucruri si atunci ultimul lucru de care ai nevoie este altceva de facut.Pentru mine face sens.

Nu cred ca exista un anumit numar de pasi magici pentru a ne putea bucura de viata, o formula pe care daca o urmam cu sfintenie, viata noastra va fi mai buna, mai frumoasa, mai “traibila”. In primul rand totul pleaca de la problemele pe care le avem in viata de zi cu zi si care ne impiedica sa ne bucuram de viata. Hai sa vedem care este unul din principalele lucruri care ne opreste sa ne bucuram de viata pe care o avem. Acesta este incapatanarea noastra inconstienta de a amana bucuria pentru momentele in care avem mai multi bani, mai multi prieteni, mai mult timp, pentru cand vom arata mai bine sau cand vom avea conditii mai bune?  Problema este ca lucrurile astea s-ar putea sa vina intr-un timp foarte lung sau chiar deloc.  Solutia este (ca doar sunt barbat – vin cu solutii:)) sa luam acest moment asa cum e si sa ne bucuram de el pentru ca va trece foarte repede si va fi pierdut pentru totdeauna. Suna sectant? Pentru mine nu.

Dar ce se intampla in momentul in care nu avem nicio bucurie pe lumea asta, sau problemele noastre sunt mult prea mari pentru a putea vedea si lucrurile frumoase din jurul nostru?Am doua solutii:

Dale Carnegie in cartea sa “Lasa grijile incepe sa traiesti”, spune:

Acum multi ani, un vecin a sunat la usa mea si m-a indemnat sa imi fac vaccin impotriva varsatului de vant. Oameni speriati stateau la cozi cu orele pentru a se vaccina. Mai mult de 2000 de medici si asistente munceau febril zi si noapte, vaccinand locuitorii New York-ului. Opt oameni aveau varsat de vant – dintre care 2 murisera. Doua decese la o populatie de aproape 8 milioane de locuitori!

Adevarul este ca traiesc in New York de foarte, foarte multi ani si nimeni nu a venit la usa mea sa ma avertizeze in privinta bolii emotionale pe care o provoaca grija – o boala care in aceeasi perioada a provocat de 10000 de ori mai multe dezastre decat varsatul de vant.

Niciun voluntar nu a venit la usa mea sa sune si sa ma avertizeze ca una din zece persoane care traiesc acum in statele unite va avea la un moment dat al vietii o cadere nervoasa  –  provocata in majoritatea cazurilor de griji si conflicte emotionale. Asa ca scriu acest capitol pentru a suna la usa voastra si a va avertiza. Va rog sa puneti la suflet cuvintele dr. Alex Carrel: “Cei care nu stiu sa lupte cu grijile mor tineri.”

Haideti sa alungam grijile si sa traim dinamic! Macar doar pentru a evita o boala pe sistem nervos.

Sa traim in prezent.

Walt Disney spunea: “Ieri a trecut, maine nu a venit inca, tot ce avem este ziua de azi, hai sa incepem!“. Un sfat absolut normal, simplu si logic. Cateodata nici nu ne dam seama cata energie irosim preocupandu-ne de trecut si viitor. Trecutul a fost, iar viitorul nu este inca aici. Oricat ne-am stradui, nu sta in puterea noastra sa-l modificam pe vreunul. Exista un singur timp in care putem trai. Acesta este acum. Acesta este astazi. Asta nu inseamna ca nu este nevoie sa ne gandim la greselile facute in trecut, greseli din care am invatat, sau sa nu planificam anumite lucruri, sa nu avem obiective, viziune, sa nu ne evaluam constant, de la ce am fost, la ce am ajuns,dar sa ne concentram cat mai mult pe prezent. Amintiti-va acest lucru si nu va lasati inebuniti de grija lucrurilor care s-ar putea intampla.Puneti-va intrebarea “Pot face ceva acum in privinta asta?” Daca nu, ma voi ocupa de acest lucru cand voi putea. Concentrati-va atentia in singurul loc in care puteti schimba ceva in bine: realitatea vietii de astazi.

Acestea sunt 2 sfaturi care pe mine m-au ajutat enorm, daca si pe voi o sa va ajute, cu placere, daca nu…imi pare rau!



  1. Frumos ce scrii tu pe aici.
    As mai adauga ceva: conteaza foarte mult si termenii de comparatie pe care ii folosesti. Spre exemplu, atunci cand intalnesc oameni mai nefericiti decat mine in clipa cand eu am o stare proasta, ma face sa constientizez cat de bleaga sunt pentru ca nu stiu sa valorific ceea ce am. Si incet incet, un zambet incepe sa lumineze ..:)

  2. Asa, asa, Klin, baga mare, se pare ca inveti lucruri in fiecare zi 🙂 foarte intelept ce ai scris tu aici, o sa tin minte:)

  3. Hmmmm…. nasol ca ai probleme de personalitate , mai nasol ar fi daca n`ai reusi sa treci peste.
    E interesant acest topic, mai interesant decat restul si parca mai vii de acasa , are touch`ul tau personal.

    Dale Carnegie Rulzzz , am luat 2 carti d`ale lui …..

    Succes in cont astept sa citesc lucruri si mai interesante!

Leave a comment


A quote for you:

"In fiecare zi in Africa o gazela se trezeste. Ea stie ca trebuie sa fie mai rapida decat cel mai rapid leu pentru a supravietui. In aceeasi dimineata, un leu se trezeste si stie ca trebuie sa fie mai rapid decat cea mai lenta gazela pentru a nu muri de foame.
Nu conteaza daca esti leu sau gazela, cand se face dimineata, ai face bine sa "alergi"!"

Alte Bloguri

Blog Stats

  • 49,647 hits

calin.mihalcea@gmail.com

Follow Klin's Blog on WordPress.com